prva strana

Petak, 3. Maj 2024.

Revija KOLUBARA - Decembar 2004 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Pat pozicija raštimovanog orkestra

Branko Vićentijević (foto: Dragan Krunić)

DAME I GOSPODA, BRAĆA I DRUGOVI

– Počelo je samo za neupućene neočekivanim vraćanjem već verifikovanih mandata Dragana Vasiljevića i Dragana Bogdanovića Lolinog, odbornika Nove Srbije, koji nisu mogli da prihvate koaliciju svoje stranke sa socijalistima i radikalima protiv kojih su se borili 15 godina za vakta Miloševićeve vlasti. Istovremeno, ostavke na takođe verifikovane mandate povukli su Milovan Marković (DS) i Radivoje Pirgić (SPO). Sve je, dakle, bilo u funkciji obezbeđivanja bar minimalne većine od 26 glasova, a što je Ljubomir Mucić, odbornik SPS-a i navodni kandidat za novog (starog) direktora Direkcije za izgradnju Valjeva (ili Okružne za obnovu Kolubarskog okruga), krstio sa „‘oće piški, neće piški”.

Pale su i teške reči dojučerašnjih prijatelja, braće i saboraca. Vasiljević je „svojima” spočitnuo pritiske i pretnje njemu i njegovoj porodici između dve skupštinske sednice, „braću partizane i drugove četnike” zapitao kako će da „popiju Zapadnu Moravu ne bi li približili Jelicu sa Ovčarom i Kablarom”, pa im preporučio da staru dobru „Spremte se, spremte…” moraju da prepevaju u „Raspremte se, raspremte…”. Zatim je, uz aplauz istomišljenika, napustio salu SO Valjevo. Bogdanović je bio kraći porukom da potiče iz kuće u kojoj je uvek „vera bila važnija od večere”, a „obraz važniji od glave”. I on je, takođe uz aplauze, napustio skupštinsku salu.

Vidno uzbuđen, dr Tomić je uzvratio da je Bogdanoviću, uostalom kao i Vuku Draškoviću ili Milanu Komneniću, „oprostio komunistički staž”. Sličan angažman Velja Ilića u „Graditelju” iz Gornjeg Milanovca nije pominjao. A zna se da se, kao potpredsednik Rakitićeve već zaboravljene Saborne narodne stranke, sa valjevskim ogrankom SNS dugo lomio da pređe u Novu Srbiju upravo zbog toga što nije želeo da bude u istoj partiji „sa komunistom Veljom”.